Heeft u ook iets voor

" Wist u dat " ?

Home

Bestuur

Leden

Historie

Koningen en Keizers

Europees Kampioenen

Viertallen 2016

Mededelingen 2016

Uitslagen 2016

Kalender

Clubkampioenschap'16

Foto-album

Wist U dat...? II

St-jan in het nieuws

Videotheek

E-Mail

Links

Route naar het terrein

Mail het naar:

webmaster@svstjan.nl

 

 

dinsdag 20 november 2012

 

Wist u dat de eerste Wilhelminaschieting in 1894 was? In het Hulster blad wordt een melding gedaan met als datum 31 augustus 1894. Op deze datum werd H. K. H. Wilhelmina 14 jaar. Ze had als Regentes Emma, die vorstin was tot 1898. Vanaf toen was H. K. H. Wilhelmina Koningin tot 1948. Lange tijd werd op de laatste zaterdag en zondag van augustus de Wilhelminaschieting verschoten. Op iedere schieting waren er twee medailles, nl een voor de eerste hoogvogel en een voor de laatste afgeschoten kleine vogel. De medailles werden geschonken bij de oude versie door de gemeente en bij de nieuwere versie door de koningin tot het moment dat Beatrix koningin werd in 1980. In een ander boek, de schuttersgilden en schutterijen van Zeeland, lezen we het volgende:

De sociŽteit St.Jan te Sint Jansteen vierde in april 1931 haar 40-jarig bestaan, en hield eene schieting op Koninginnedag sinds 31 augustus 1894

Uit deze zin kunnen we opmaken dat dus ergens in april 1891 de oprichtingsdatum van s.v. St-Jan moet liggen (over deze datum later meer) Maar ook dat de Wilhelminaschieting in de beginjaren niet telkens op een zaterdag en zondag is geweest, maar afhankelijk van de dag waarop Koninginnedag, 31 augustus, viel. Later heeft het bestuur deze schieting verandert en wel enkel naar de laatste zaterdag en zondag van augustus en dan met een blokschieting Wanneer dit dan verandert is, weten we nog niet, maar het zou ons niets verbazen dat dit in1948 is geweest, nl het jaar waarin Juliana Koningin werd en dus ook Koninginnedag niet langer in augustus viel. Het charisma van deze schieting verdween echter en onder voorzitter Jo van Remortel werd besloten om over te gaan naar een blokschieting op de laatste zondag van augustus. Deze nieuwere Wilhelminaschieting werd lange tijd een prachtige blokschieting. Met op wip 1 een gouden tientje en op wip 2 andere mooie prijzen waaronder een hangklok, sieraden en electrische apparaten. De gouden tientjes werden geschonken door juwelier van Deijk, de andere prijzen door de plaatselijke middenstand. Dit voor de winnaar die de blok 1,2 of meerdere keren had afgeschoten. Met of zonder afkamping. De laatste blokschieting die s.v St-Jan organiseerde dateert van zondag 20 juli 1997. Als afsluiting van de Wilhelminaschietingen besloot men om deze te combineren met de vakantieschieting. De winnaars waren op wip1 en 2 de heer Wevers van Wintam, op wip 1 de 2e prijs voor de heer R. Gijsel van St-Jan en op wip 2 de heer F van Boven uit Lochristie.

zondag 14 oktober 2012
Wist u dat het gezellig schieten is in Zeveneken. Sommige leden doen er werkelijk alles aan om er naar toe te gaan. Of beter gezegd: om er weer te keren. Antoine de Deckere is er ook zo ťťn. Tijdens een geslaagde schieting op een woensdagmiddag dacht hij er goed aan te doen om zijn bodywarmer van de stoelleuning naar de kapstok aan de muur te verplaatsen. Da's beter, dan hangt hij uit de weg en ligt ie niet over de grond te schuren. Bravo, prima en netjes Toine! Goed gedaan! Zoals gezegd verliep de schieting prima voor de 6 schutters van St-Jan daar aanwezig. Na de balans opgemaakt te hebben, werd er druk napratend aan de terugreis begonnen. Teruggekomen op Steen kwam Toine erachter dat zijn bodywarmer nog aan de kapstok hing. Die nemen de mannen van Zeveneken een volgende keer wel weer mee, zei Roger rustig tegen Toine. Ja, maar, maar, mijn autosleutels zitten in de zakken van mijn bodywarmer was het antwoord. Geen paniek, ik rij je wel naar huis zei Roger. Dat gaat ook niet helpen, mijn huissleutels zitten er ook bij. Moesten ze wel met zijn tweeŽn terug naar Zeveneken, alwaar het nog gezelliger was geworden, aldus Toine. Een pleister op de wonde zullen we maar zeggen. Hoe laat de twee terug waren op Steen is niet bekend.
zaterdag 29 september 2012
Wist u dat Jos niet kon gaan schieten dit weekend. Om verschillende redenen, goeie ook. Maar dat hij niet kan omdat hij over de catwalk moet lopen is wel erg vreemd. Bij  de dag van de klant is die gelegen bij Boetiek Elro. En daar moet hij samen met Wies en Gerarda over. Hebben we hier misschien Steens next topschutter? Oppassen voor de rode loper lijkt me geen slechte raad.
zaterdag 29 september 2012
U wist dat sommige leden wel heel rare manieren hebben om een vogel te schieten. Hadden we al een Pietjen (via de muit), een Guidoken (via de mast), een Adrieken via een doaverschot). Schieten ze nu al vogels door achter de prang te schieten,de pijl teruglaten komen om vervolgens een vogel mee te nemen, nen lossen da wel. Maar het blijft een rare manier van schieten. Een ander Guidoken?? Over topschutters gesproken!
maandag 02 juli 2012
Wist u dat we een nieuw lid erbij hebben. Rudie Mortier heeft zich bij de secretaris aangemeld. We kennen Rudie natuurlijk al langer van de kermisschietingen die hij jaarlijks samen met zijn familie bezoekt. We verwelkomen Rudie hartelijk en wensen hem veel succes en plezier toe bij onze vereniging.
zaterdag 30 juni 2012
Wist u dat Piet de Bot afgelopen maandag op de kermisschieting een wonderbaarlijke vogel heeft afgeschoten ?? Nog niet bekomen van de pijn aan zijn knoessel , waar hij een pijl van Tonnie op kreeg, ging Piet naar de kantine en liet zich gemakkelijk verzorgen, Nadat hij de bril van Toine eerst had opgezet zonder dit te weten. schoot Piet via de onderkant van de muit een vogel. Iedereen was verbaasd hoe hij zo een vogel heeft weten te schieten Maar het blik ging wel in de achterzak !!!!
zaterdag 16 juni 2012
Wist u dat u ook een vogel dmv een Guidoken kunt schieten? Op een winderige (hoe kan het anders) zomerse dag in juni op Graauw werd dit schot geboren. Je schiet een uur of wat als een kruk, en gaat dan op koliŽre een schot lossen. Via de mast, zo'n 2 meter onder den uil, mik je de pijl in de wip. En schiet vervolgens een kleine vogel naar beneden. Dit gezien hebbende bedacht Ber hoe hij van zijn bosmannen positie kon komen. In een ultieme poging hier mee af te rekenen, mikt Ber zijn pijl tegen de mast. En zie, het werkt perfect.  Frappant detail, Piet schoot zich hierna ook bosman af. Wel op de gewone manier overigens. Met 2 bosmannen minder ging men terug naar binnen. Een Guidoken word een volgende keer zeker weer geprobeerd.
zaterdag 12 mei 2012
Antoine de Deckere de nieuwe koning is. Hij mag zich de eerste koning van het nieuwe terrein noemen. Hij volgt hiermee A van Damme op, die op den Tragel de dans opende, op het toen nieuwe terrein. Hopelijk kunnen we nu nog heel wat jaartjes genieten van onze schitterende schuttersaccomodatie.

Over de nieuwe locatie gesproken....Serge, Roger, Hugo, Adrie en Theo. Ik mag, denk ik, wel namens alle leden spreken en dank zeggen voor het vele werk die jullie als bouwploeg hebben geleverd. Jullie waren en zijn de drijvende krachten achter de realisatie van de kantine en het terrein.

Vandaar

vrijdag 27 april 2012
Gisteren was ook Joseph van Overmeren voor zijn debuut in de edele handboogsport gekomen. In het spoor van Jacques volgt Joseph zijn voorbeeld goed op. Hij presteert het om op de eerste dag al een vogel naar beneden te halen. Al met al wordt het nog een hele lange strijd voor de prijzen verdeeld kunnen worden. Niet dat dat het belangrijkste is voor het doel van de oefenavonden. Dat blijft bovenal het oefenen. En wat kennis wisselen natuurlijk.
vrijdag 27 april 2012
Jacques heeft na vorige week de smaak te pakken. Het advies om op weg te gaan naar de eerste hoge vogel heeft hij niet in de wind geslagen. Na eerst een kleine vogel geschoten te hebben, mikte hij de kal van zijn pin. Met de platte boog nog wel! Wat velen niet wisten, is dat Jacques stiekem een snelcursus handboogschieten had gevolgd. Dit materiaal was hem aangereikt door Antoine de Deckere. Waar Antoine dit ineens vandaan haalt is onbekend. Zelf zegt hij dat het allang bestaat. Wie het weet mag het zeggen.
zaterdag 14 april 2012
Wist u dat onze Jos van Damme magische krachten heeft? In Melsele en omstreken wordt hij sinds gisterenavond Jos "The Magical Mystery" van Damme genoemd. Hij schoot een kleine vogel rechts op de tweede lat. Luttele seconden later lag het te rusten op de pluimen van de linker zijvogel. De pijlenraper, zwaar onder de indruk natuurlijk, vroeg, zal ik de wip laten zakken? Of kan je die kleine vogel ook van die zijvogel naar beneden toveren?? Jos eindigde deze avond overigens met niet minder dan 1 zijvogel, 1 kal en ja ook een kleine vogel.
vrijdag 13 april 2012
Wist u dat Jacques zijn eerste vogel te pakken heeft? Jacques is ons nieuwste lid en heeft nu al zijn "eerste" prijs te pakken. Gisteren kwam het resultaat van veel oefenen boven water. Proficiat Jacques, op naar de eerste hoge vogel.
maandag 09 april 2012
Ons oudste lid Piet de Bot wist onlangs binnen een tijdsbestek van 1 week tweemaal de hoge vogel naar beneden te halen. Zowel op de midweekse schieting te Stekene (28 maart 2012) als op Koewacht (4 april 2012) wist Piet met een prima gericht schot zich in de kijker te schieten Het gezegde "Hoe ouder, hoe beter" is door deze prestatie zeker van toepassing op de 92 jarige Piet. Het zal hem de komende tijd niet aan telefoontjes ontbreken met de vraag om ergens mee te gaan schieten

Donderdag 15 maart 2012
De eerste Steense rattenschieting een feit is. Wie de eerste rat heeft geschoten wordt mogelijk later bekend gemaakt.
Maandag 09 januari 2012
Op 8 januari 2012 twee broers op weg gingen om te gaan schieten in Merksem. In Antwerpen waren ze de weg richting de schietstand kwijt. Dankzij een telefoontje naar een lid van de schietvereniging St. Jan, zijn ze aan het juiste adres gekomen en alsnog op tijd in Merksem op het schietterrein aangeland.
Zondag 01 januari 2012
Wist u dat er afgelopen zomer een "Slodder" is geschoten? Dat was in de bossen van Merendree Willem Tell.

Wat is een Slodder? Wat men hier vroeger "den Ossaert" noemde. Nadere uitleg op het kaartje, die is te zien op het planksken in de kantine.

Zondag 18 december 2011

Wist u dat Eef Coenen ook wel "de Coenen" genoemd word? Op de laatste schieting in november haalde hij uit zijn boogtas nog enkele boterhammen die hij erin had gestopt toen hij ging schieten naar Oostende. Je moet weten dat deze schieting in augustus is. Die boterhammen zagen er niet meer uit en de reuk ......Ook Eef vond het niet zo smakelijk, want hij liep flink te kokhalzen en toch liet hij aan iedereen zien wat hij had gevonden.

Donderdag 01 december 2011

Wist u dat de bronnen in Hilversum te ver weg lijken te zijn? We zullen moeten wachten op een nieuwe kans en hopen dat de lijnen dichter bij huis zijn.

Donderdag 17 november 2011

Wist u dat Jos van Damme op de T.V is geweest? Het gehele programma is nog te zien bij uitzending gemist. Meer details volgen nog, aldus bronnen uit Hilversum.

Vrijdag 28 oktober 2011

Wist u dat er 29 oktober op Graauw een wildschieting word gegeven waar o.a. paling op het menu staat en ook.........fazanthaas! Hoogstwaarschijnlijk een nieuw ras, verwekt in het Graauwse labo?

Zondag 5 augustus? 2011

Ergens begin augustus in Oostende was er een schutter die het aandurfde om naar 2 kleine vogels rechts op de onderlat te schieten. Na het daoverende schot van Adrie de Bot, tekurt!!, viel er rechts de zijvogel eraf en links een kleine vogel. Achter deze daoverťr werd er flink gemopperd, Al 4 ronden poogde men om dien zieen deraf te kriegen. Niettemin telden deze vogels lekker deur vur ons, ih Adrie!

Maandag 18 juli 2011

Wist u dat Erik Merckx afscheid heeft genomen van zijn boog? Dit na er ongeveer 25 jaar mee geschoten te hebben. Deze moeilijke beslissing werd overigens wel beloond met een hoge vogel op Graauw!

Maandag 18 juli 2011

Wist u dat Piet de Bot gisteren het voorbeeld gaf hoe je een vogel moet schieten bij een windsnelheid van orkaankracht hors categorie!

Maandag 4 juli 2011

Wist u dat Guido Merckx in Zuiddorpe de tel kwijt was. Nadat hij op twee van de drie wippen had geschoten in ronde 4 (?), hing hij zijn boog aan het rek en vertrok naar de kantine. Zijn makkers Adrie, Antoine, Mario en Patrick verbaasd achterlatend. Na gewaarschuwd te zijn met de legendarische woorden "Allee jong gij moet nog schieten", was het al te laat, zei Guido. En daarbij heb ik al 3 kleine vogels en een kal. Daar bleef het dan ook bij.
Vrijdag 1 juli 2011

Wist u dat Antoine de Deckere een persoonlijk record heeft gebroken wat betreft het aantal geschoten vogels? Met 2 kleine vogels verbeterde hij het oude record van Patrick Warrens. Twaalf kleine vogels en de hoge vogel wist hij naar beneden te halen. Een puike prestatie Antoine!
Made by tdbgmproductions.©2011